7 Tips voor startende horecazaken




Ben jij een van de vele Belgen die ervan droomt om een succesvolle horecazaak te openen? Dan zijn deze tips de perfecte start om te beginnen. Het is zeker niet gemakkelijk om een horecazaak te beginnen, maar wanneer je deze tips volgt kom je wel een stuk verder.

1. Begin met een goed concept

Een concept heb je sowieso, maar wanneer dit te vaag is of te simpel dan valt jouw horecazaak niet op tegenover de honderden anderen. Je hebt een origineel concept nodig. Je wilt geen simpele koffiebar, maar je wilt een eigen element eraan toe voegen. Tegenwoordig kom je steeds vaker horecazaken tegen waarbij eten en drinken wordt gecombineerd met een andere activiteit, denk bijvoorbeeld aan een kattencafé. Zorg er wel voor dat het eten en drinken bij je concept past.

2. De stijl van jouw eigen zaak

Hier komt het concept ook weer om de hoek kijken, de stijl van de horecazaak moet hier namelijk op aansluiten. Alles moet hierbij passen, van de menukaarten tot de schilderijen aan de muur. Je moet een rode lijn door de gehele huisstijl kunnen vinden.

Denk hierbij aan terrasjes in Venetië, een kopje koffie kost hier een fortuin, maar het is niet de koffie waar je voor betaalt. Je betaalt voor de gehele ervaring, die wordt gecreëerd door de huisstijl van het terrasje. Een belangrijk onderdeel van de huisstijl is de kleur, kies hierom een of twee kleuren die je door de gehele stijl terug ziet komen. Hierdoor komt de horecazaak mooi samen en ziet het eraf uit.

3. Kies het juiste personeel

Personeel kan erg duur zijn, vooral in België liggen personeelskosten heel hoog. Maar het is wel belangrijk dat je goed personeel hebt, anders loopt de horecazaak ook niet. Hierom moet je beginnen met het maken van een kostenraming, zo weet je wat jouw budget voor personeelskosten is.

Wanneer je een terrasje hebt dan is het tijdens de zomer erg druk, dan kan je studenten inzetten als personeel. Voor hen liggen de kosten lager en zo kom je de drukke periodes gemakkelijk door.

Als het gaat om vast personeel dan staat het karakter altijd op nummer 1. Ervaring telt natuurlijk ook mee, maar het karakter van jouw personeel zal jouw horecazaak zijn imago geven, en dat is hopelijk een goed imago. Als het kan, probeer zelf ook zo veel mogelijk te doen in de zaak. Op die manier zien klanten jouw betrokkenheid.

4. Online aanwezigheid

Online aanwezigheid wordt steeds belangrijker en anno 2018 is het onmogelijk om er geen aandacht aan te besteden. Veel mensen zoeken via het internet naar horecazaken in de buurt en beslissen door te kijken naar de beoordelingen op websites als booking.com en Tripadvisor. Je wilt dus dat hier positieve beoordelingen op staan en deze kans vergroot je door goede service te leveren. Hiernaast kan je Facebook en Instagram gebruiken om mooie foto’s van de horecazaak op te zetten en zo klanten ernaartoe te lokken.

5. Kies de juiste locatie

Voordat je een pand kiest, zijn er enkele dingen waar je aan moet denken. Parking is een eigenschap die veel horeca-eigenaren vergeten, die moet er natuurlijk wel genoeg zijn. Wanneer je zaak in het centrum ligt, komen veel mensen te voet. Houd hier rekening mee.

Misschien wil je niet te dicht bij veel concurrenten zitten, zodat de kans groter is dat mensen naar jouw horecazaak komen. Ook wil je weten hoeveel klanten er in het pand passen, dat is wel handig om de omzet te kunnen schatten. Als laatste kan je de locatie ook nog in jouw voordeel gebruiken, op een toeristische trekpleister kan je het soort eten aanbieden waar toeristen van houden.

6. Hoe de concurrentie voorblijven

Binnen de horecawereld is er veel concurrentie, en die moet je zeker niet negeren. Je moet weten hoe de concurrentie het doet en je moet vooral weten waar zij steken laten vallen. Ook is het slim om niet hun concept te gebruiken, maar ervoor te zorgen dat jouw concept net wat anders is dan dat van de concurrentie.

Met een ander concept bedoel ik dan weer niet dat je de goedkoopste horecazaak moet zijn, dat kan ook je dood worden. Goedkoop kan de kwaliteit omlaag helpen, en dat zal de zaak niet ten goede komen.

7. Wees de mascotte van jouw eigen zaak

Gebouwen verkopen niet, mensen verkopen jouw zaak. Je wilt dus dat mensen jou als het gezicht van jouw horecazaak zien. Mensen relateren zich nu eenmaal een stuk sneller aan mensen dan aan een zaak, en zo kan je ook het imago van jouw zaak beïnvloeden, veel in de zaak aanwezig zijn en rondlopen helpt hier ook mee. Zo kan je ook jouw social media gebruiken om de zaak te promoten. Op die manier bouw je een goed imago voor jouw horecazaak op, wat uiteindelijk de sleutel naar succes is.