Hoe je eerste Michelinster verdienen
De Michelin Gids is het bekendste boekje in de culinaire wereld waarin de meeste restaurants hun naam willen zien staan. Het boekje komt van de Franse autobandenfabrikant Michelin en wordt al meer dan honderd jaar gepubliceerd. Het krijgen, of verliezen, van een Michelinster kan enorme gevolgen hebben voor een restaurant.

De eerste Michelinster krijgen is misschien niet zo moeilijk dan je zou denken. In de nieuwste versie van Michelingids België in 2018 zijn er 119 restaurants met een Michelinster. Twee of drie Michelinsterren verdienen is een geheel ander verhaal. In België zijn er slechts 23 twee sterrenrestaurants en 2 drie sterrenrestaurants, wat een enorm verschil is tegenover de 119 restaurants met één ster.

Maar hoe krijg je dan de eerste Michelinster?

Wel, de exacte criteria om aan de standaarden van Michelin te voldoen, zijn onbekend. Het Franse bedrijf staat berucht voor zijn zeer geheimzinnige selectiecriteria. Er zijn echter wel richtlijnen die je kan volgen waarmee de kans groter wordt om geselecteerd te worden. Deze richtlijnen zijn van toepassing op een sterrenrestaurants. Twee en drie sterrenrestaurants hebben een volledige andere aanpak nodig.

Eerst en vooral moet je op de radar van Michelin verschijnen. Er zijn niet veel Michelin-inspecteurs dus je moet het hen zo gemakkelijk mogelijk maken om jouw restaurant te vinden. De reis naar de eerste Michelinster begint met media-aandacht. Bloggers en voedselrecensenten zijn de eerste stap om de aandacht van een Michelin-inspecteur te krijgen. Het is ook belangrijk dat jouw restaurant opvalt in de omgeving waar je actief bent ten opzichte van andere restaurants. Jouw menu moet opvallen ten opzichte van de rest.

Michelin stuurt anonieme inspecteurs die op eender welk moment kunnen opduiken zonder zichzelf te identificeren als een Michelin-inspecteur. Je weet dus nooit wanneer je een maaltijd bereidt voor een Michelin-inspecteur. Een slechte dag in de keuken kan betekenen dat je niet verkozen wordt. Consequentie in de standaarden van je restaurant is dus de boodschap.

Als laatste moet je vooral geduld hebben. Wanneer je de doelstelling hebt om een Michelinster te halen, zal je dat hoogst waarschijnlijk niet in het eerste jaar kunnen waarmaken. Eerst moet je opvallen zodat een Michelin-inspecteur langskomt en pas wanneer je in het portfolio van Michelin zit, maak je kans op een ster.

Wanneer je bij de gelukkigen bent die een ster krijgen, kom je in het volgende stadium: het behouden van je ster. In het algemeen is dat voor een sterrenrestaurants niet zo moeilijk. Nu komt de beslissing of je voor een tweede ster wil gaan. Dat is een enorm moeilijke taak. De strijd voor de eerste Michelinster is niets in vergelijking met de tweede.